Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Λίγα Λόγια

Λίγα Λόγια για Εμάς

Η ΜΕΛΙ ΜΑΝΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ είναι μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με την μελισσοκομία, την παραγωγή και την διάθεση μελισσοκομικών προΪόντων με έδρα το Νύφιον Ανατολικής Μάνης στο Νομό Λακωνίας.

Ξεκίνησε το 1955 από τον Κωνσταντίνο Π. Μανωλάκο όταν αντικατέστησε τις παλιές πέτρινες θερίδες σε κυψέλες τύπου Langstroth που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ως σήμερα.

Από το 1987 συνεχίζει ο Παναγιώτης Κ. Μανωλάκος εργαζόμενος με σεβασμό στην παράδοση και πολλή αγάπη ,μεράκι και υπευθυνότητα,ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα πολύτιμα προϊόντα της μέλισσας σε άριστη ποιότητα. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν η σύζυγός του Αθηνά και τα παιδιά τους Κωνσταντίνος και Δήμητρα.

Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ

Τα έντομα γενικά εμφανίστηκαν στη γη τουλάχιστον πριν από 350.000.000 έτη όπως προκύπτει από την ηλικία σχετικών απολιθωμάτων σε ήλεκτρο.(Caperder & Hermann 1979).
H προϋπόθεση για τη δημιουργία των πρώτων μελισσών κατά τη φυλογενετική εξέλιξη ήταν η εμφάνιση αγγειόσπερμων φυτών πριν από 100.000.000 έτη καθώς οι μέλισσες καλύπτουν τις ανάγκες διατροφής τους σε πρωτεΐνες αποκλειστικά από την γύρη των λουλουδιών.
Το παλαιότερο και άριστα διατηρημένο απολίθωμα μελισσών που παράγουν μέλι έχει ηλικία περίπου 50.000.000 ετών.(Sander & Weiss 1964).Τέλος οι πρώτες κοινωνικές μέλισσες πιθανολογείται ότι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000.000 έτη.
Η κοινή μέλισσα, η μελιτοποιός γνωστή ως APIS MELLIFERA ή MELLIFICA ανήκει στην κατηγορία των υμενοπτέρων. Πολλοί την συγχέουν με άλλα είδη που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με αυτά,και αδίκως της φορτώνουν διάφορες κατηγορίες όπως ότι δαγκώνει, ότι μπορεί να είναι μολυσμένη κλπ.
Δεν μπορεί να δαγκώσει διότι οι γνάθοι της είναι τόσο μαλακές που δεν μπορεί να ανοίξει ρώγα από σταφύλι.
Δεν μπορεί να είναι μολυσμένη διότι φροντίζει σχολαστικά την καθαριότητα του εαυτού της και του σπιτιού της.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΑΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ;

Μέσα σε κάθε αποικία μελισσών, δηλαδή σε κάθε κυψέλη υπάρχει μια βασίλισσα η οποία είναι το μόνο τέλειο θηλυκό ικανό για την λειτουργία της αναπαραγωγής, σε αναπτυγμένες μεθόδους εντατικής εκμετάλλευσης μπορεί να υπάρχουν και 2 αλλά με διαχωριστικό διάφραγμα. Είναι πιο μεγαλόσωμη, τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό , και αφού γονιμοποιηθεί γεννάει έως 2.500 αυγά ημερησίως και ζει έως 4 έτη.
Υπάρχει και ο κηφήνας που μοναδικός προορισμός του είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας στη γαμήλια πτήση.
Αδικούμε τον κηφήνα όταν τον παρομοιάζουμε με κάποιον ακαμάτη και τεμπέλη άνθρωπο, αφού η ίδια η φύση δεν τον έχει προικίσει με τα κατάλληλα όργανα και εργαλεία για εργασία.
Δεν διαθέτει καλαθάκια για συλλογή γύρης ,αδένες για παραγωγή βασιλικού πολτού ή κεριού, ούτε καν κεντρί για ρόλο φρουρού.
Αναλόγως την εποχή, μέσα σε κάθε κυψέλη μπορεί να υπάρχουν από ελάχιστοι έως μερικές εκατοντάδες.
Και φυσικά υπάρχει η μέλισσα –η εργάτρια μέλισσα- το ατελές θηλυκό, και λέω ατελές θηλυκό διότι οι ωοθήκες που διαθέτει είναι ατροφικές δεν γονιμοποιείται, και από τα αυγά που τυχόν χρειαστεί να γεννήσει θα προκύψουν κηφήνες μικρότερου μεγέθους και το μελίσσι θα χαθεί.
Η εργάτιδα μέλισσα σε κάθε κυψέλη υπάρχει σε πληθυσμούς μερικών χιλιάδων έως δεκάδων χιλιάδων αναλόγως την εποχή και τα συστήματα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος.
Τρέφεται με μέλι και γύρη και ζει από 35 ημέρες έως 6 μήνες.
Επομένως, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μέσο όρο και προσδόκιμο ζωής αλλά αντοχή σε εργασία.
Παράδειγμα: Η μέλισσα που θα γεννηθεί νωρίς την άνοιξη, λόγω εντατικής εργασίας στην ανθοφορία θα έχει σύντομη διάρκεια ζωής, ενώ αυτή που θα γεννηθεί το φθινόπωρο θα ζήσει έως την άνοιξη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Επικοινωνούν οι μέλισσες μεταξύ τους;
-Ασφαλώς ναι.
Μεταδίδουν και μοιράζονται πληροφορίες με τον ήχο, το άρωμα και τον πλέον αυθόρμητο και πηγαίο τρόπο που χρησιμοποιεί κι ο άνθρωπος:τον χορό!
Όσον αφορά τον άνθρωπο ας θυμηθούμε τον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη ή τον Τοπόλ στον «Βιολιστή στη Στέγη».
Και οι μέλισσες λοιπόν, χρησιμοποιούν τον χορό προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για :το πού βρίσκονται, σε ποιά κατεύθυνση, τι απόσταση και σε ποια ποσότητα, το νέκταρ, η γύρη και το νερό. Εάν η απόσταση είναι μεγάλη ο χορός είναι αργός, αν είναι μικρή είναι γρήγορος.
Διακρίνουν το υπεριώδες φως με τα σύνθετα οματίδιά τους κι έτσι μπορούν να ταξιδεύουν και όταν ο ήλιος είναι κρυμμένος από σύννεφα ή έχει δύσει. Άλλωστε εκτός από αρχιτέκτονες(κτίσιμο κηρηθρών σε εξάγωνα) είναι και αεροναυτίλοι. Και τούτο διότι κατά τη διαδρομή από κυψέλη προς ανθοφορία η οποία μπορεί να ξεπερνά και τα επτά χλμ συν την επιστροφή και με αντίξοες συνθήκες-λόφοι, αέρας, βροχή , υπολογίζει την αλλαγή θέσης του ήλιου και κάνει την ανάλογη διόρθωση πορείας. Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές δεν προλαβαίνει να επιστρέψει και αναγκάζεται να διανυκτερεύσει και να επιστρέψει με το πρώτο φως της ημέρας, εάν βέβαια επιζήσει. Γι’ αυτό οι μελισσοκόμοι όταν μεταφέρουμε τα μελίσσια μας από ένα μέρος σε άλλο αφήνουμε μερικές κυψέλες στη παλιά θέση για μια μέρα.

ΓΙΑΤΙ Η ΚΗΡΗΘΡΑ ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΙ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΓΩΝΑ ΚΕΛΙΑ;

Τρία είναι τα σχήματα που να μπορούν να καλύψουν πλήρως την επιφάνεια γύρω από ένα σημείο: το τρίγωνο, το τετράγωνο και το εξάγωνο. Οι μέλισσες είχαν την οξυδέρκεια να επιλέξουν ένα σχήμα με πολλά πλεονεκτήματα και κανένα μειονέκτημα. Αυτό είναι το εξάγωνο. Το εξάγωνο δεν αφήνει κανένα κενό μεταξύ των εφαπτόμενων πλευρών. Έχει περισσότερο εμβαδόν άρα μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης, έχει οικονομία υλικού κατασκευής(κερί) και καλύτερη στήριξη.

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ
Τα γνωστά σήμερα προϊόντα της μέλισσας είναι το μέλι, ο βασιλικός πολτός, η γύρη, πρόπολη, το κερί και το δηλητήριο του κεντριού της.
Από την αρχαιότητα ήταν γνωστά τα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου η χρήση των προϊόντων της μέλισσας κυρίως για τη διατροφή του αλλά και για την υποστήριξη της υγείας του και του καλλωπισμού του.
Αρχίζοντας με το μέλι για οικονομία χρόνου θα περιοριστώ μόνο σε λίγους Έλληνες παραμερίζοντας κείμενα και παραδόσεις από άλλους αρχαίους λαούς.
Ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της φυσικής σε ολόκληρο τον κόσμο Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ-εφθασε σε ηλικία 109 ετών- επειδή είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις γυναίκες, θέλοντας να διατηρήσει το σφρίγος του, συμπεριλάμβανε το μέλι στα καθημερινά γεύματα του.
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ συνιστούσε: είτα δε τα μεν έσω βρέχων δια μέλιτος, τα δε έξω δι’ελαίου.
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ που πρώτος δίδαξε μελισσοκομία αναφέρεται σε σχετικές παρατηρήσεις-οδηγίες στα βιβλία του «ΖΩΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» 5ος και 9ος τόμος, στη ζωή των μελισσών και το μέλι εγκωμιάζοντας τα οφέλη για τον άνθρωπο.
Ο ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ, ο οποίος θεωρείται πιο σωστός και ακριβής στις παρατηρήσεις του όσον αφορά τη μέλισσα και το μέλι, συνιστούσε μέλι για ευζωία. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι η μητέρα του ΔΙΑ,στην βρεφική του ηλικία τον εμπιστεύτηκε στις νύμφες Αμάλθεια και Μέλισσα -προκειμένου να γλυτώσει από τον ΚΡΟΝΟ- που τον ανέθρεψαν με γάλα και ΜΕΛΙ.
Η καθημερινή κατανάλωση μελιού από τον άνθρωπο του δίνει δύναμη και ευεξία, ελαττώνει τα μικρόβια του έντερου, περιορίζει τις πιθανότητες για αρθρίτιδα, για άσθμα, για εξανθήματα-ένα κι ένα για την ακμή- για αλλεργία, για υπέρταση και γενικά βοηθά τον οργανισμό και τον ενδυναμώνει.
Βοηθά τις έγκυες γυναίκες να γεννήσουν ένα υγιές παιδί με δυνατό σκελετό.
2 κουταλάκια μέλι πριν από τον ύπνο βοηθούν να αντιμετωπιστούν οι αϋπνίες.
Για το βήχα: Χυμός λεμονιού με μέλι
Για τις μυϊκές κράμπες: 2 κουταλάκια μέλι πριν από κάθε γεύμα
Οι σφουγγαράδες της Καλύμνου πριν την κατάδυσή τους έτρωγαν μέλι για να πάρουν δύναμη και αντοχή.
Όλοι οι προπονητές των εθνικών Ολυμπιακών ομάδων φροντίζουν οι αθλητές τους να καταναλώνουν μέλι και βασιλικό πολτό για καλύτερες επιδόσεις.
Το μέλι χρησιμοποιήθηκε για επούλωση τραυμάτων στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως στον 1ο.
Συνεχίζοντας με το μέλι αφού αυτό είναι το πιο γνωστό προϊόν της κυψέλης, θα περιγράψω σχηματικά τον 12μηνο κύκλο εργασίας/συλλογής των μελισσών.
Το μοναδικό, ξεχωριστό, φυσικό και πολύτιμο μέλι, οι μέλισσες το συλλέγουν σταγόνα-σταγόνα μετουσιώνοντας το σε μέλι πετώντας από λουλούδι σε λουλούδι, ξεκινώντας από τις αμυγδαλιές τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, τη φασκομηλιά και τα διάφορα αγριολούλουδα της ελληνικής φύσης τον Μάρτιο-Απρίλιο και συνεχίζοντας έως τον Μάιο με άνθη λεμονιάς, πορτοκαλιάς.
Τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο και Αύγουστο εκμεταλλεύονται τις ανθοφορίες του θυμαριου,της μέντας, της ρίγανης και άλλων αρωματικών φυτών και βοτάνων που υπάρχουν αυτοφυή στα Ελληνικά βουνά όπως το τσάι και το φλισκούνι.
Ακόμη και τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο συνεχίζουν ακούραστα με τα ρείκια και τις κουμαριές.
Επίσης συλλέγει και μετατρέπει σε μέλι τα μελιτώματα δένδρων όπως πεύκου,ελάτου,καστανιάς, βελανιδιάς και χαρουπιάς.

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

Ένα ακόμη πολύτιμο προϊόν που μας δίνει η μέλισσα είναι ο βασιλικός πολτός.
Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν το μέλι θεωρείται χρυσάφι, ο βασιλικός πολτός είναι η πλατίνα. Ο βασιλικός πολτός δεν συλλέγεται όπως το μέλι αλλά παράγεται από τις μέλισσες ηλικίας 12-18 ημερών, μέσω των υποφαρυγγικών αδένων που διαθέτουν. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας-παραγωγής των αδένων αυτών, οι μέλισσες δεν κάνουν άλλη δουλειά.
Ο βασιλικός πολτός τοποθετείται είτε αυτούσιος στα εξάγωνα κελιά που έχει γεννήσει η βασίλισσα και θα προέλθει νέα βασίλισσα- γι'αυτό ονομάζονται βασιλικά κελιά- είτε αραιωμένος με μέλι απ΄ όπου θα προέλθει εργάτρια ή κηφήνας.
Εδώ, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η τροφή είναι αυτή που καθορίζει αν από το ίδιο αυγό προκύψει βασίλισσα ή εργάτρια.
Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσω την τεράστια διαφορά διάρκειας ζωής μεταξύ βασίλισσας και εργάτριας που οφείλεται στον βασιλικό πολτό. Ο βασιλικός πολτός είναι μια λευκή κρεμώδης παχύρευστη ουσία που παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών μελισσών. Είναι η τροφή όλων των σταδίων ανάπτυξης του γόνου, αυγό, προνύμφη-νύφη μαζί με το μέλι(είναι το γάλα των μελισσών) και η αποκλειστική τροφή της βασίλισσας.
Ονομάζεται βασιλικός πολτός(β.π.) διότι τα κελιά στα οποία η βασίλισσα έχει γεννήσει γονιμοποιημένα αυγά και το μελίσσι θέλει να αντικαταστήσει τη βασίλισσα ή να σμηνουργήσει, οι μέλισσες τα μεγενθύνουν και τροφοδοτούν με αυτούσιο β.π. ώστε να προκύψει βασίλισσα .Άρα ο β.π. είναι ο καθοριστικός παράγοντας που "ευθύνεται" για τη μετατροπή του ίδιου αυγού αντί εργάτριας σε βασίλισσα.
- Από τι αποτελείται και τι περιέχει ο βασιλικός πολτός;
Ο β.π. αποτελείται από υγρασία 65%, πρωτεΐνες 14%, υδατάνθρακες 12%,λιπίδια 5%,μεταλλικά στοιχεία 1%.Το υπόλοιπο 3% μένει αδιευκρίνιστο. Στον β.π. υπάρχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνες της ομάδας Β, σε μικρότερη Α,C,E και K, 17 αμινοξέα ,αρκετά μέταλλα(ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο κ.ά.), γενετήσιες ορμόνες(τεστοστερόλη, οιστραδιόλη, προγεστερόλη), ένζυμα, εστέρες και στερόλη.
Το PH του είναι 3,5-4,5.

- Σε τι βοηθά και τι συνεισφέρει στον άνθρωπο ο βασιλικός πολτός;
Μετά από έρευνες πολλών ετών ανά τον κόσμο σε νοσοκομεία υπό την επίβλεψη ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων κατεδείχθη ότι ο β.π. έχει θετικές επιδράσεις όπως:
• Γηριατρική
• Καταβολή ,υπερκόπωση, ατονία, άγχος
• Νευρασθένειες, στομαχικές διαταραχές
• Ρευματισμούς, αρθριτικά, αρτηριοσκλήρωση
• Νεφρική ανεπάρκεια
• Ερυθηματώδης λύκος ,ερύθημα προσώπου, έκζεμα, ψώρα
• Ουρολοιμώξεις
• Ζαχαρώδης διαβήτη
• Ρυθμίζει την πίεση και τον μεταβολισμό, θεραπεύει την δυσκοιλιότητα, βοηθά τις εγκύους και αυτούς που πάσχουν από ζαλάδες
• Αυξάνει και σταθεροποιεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια
• Έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες
• Λόγω των ορμονών που περιέχει(τεστοστερόλη, προγεστερόλη, οισταδιόλη) βοηθά τους άντρες να βελτιώσουν την σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Δοσολογία
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση του β.π.(σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία) για ενήλικες είναι από 150 έως 250 χιλιοστά του γραμμαρίου, σε περιπτώσεις ασθενών μισό γραμμάριο, και αυξημένων απαιτήσεων π.χ. αθλητών φθάνει το ένα γραμμάριο. Για μικρά παιδιά 80-100 χιλιοστά του γραμμαρίου

Η ΓΥΡΗ

Τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτες έχουν ενημερωθεί και αναζητούν αυτή τη θαυματουργή πολυβιταμινούχα τροφή προερχόμενη κατευθείαν από το εργαστήριο της φύσης, οι μελισσοκόμοι ανταποκρινόμενοι στην ζήτηση, συλλέγουμε την γύρη με ειδικές γυρεοπαγίδες και την διαθέτουμε φρέσκια και αυτούσια..
Τη συλλέγουν οι μέλισσες από μεγάλη ποικιλία λουλουδιών-επικονιάζοντάς τα ταυτόχρονα-και την μεταφέρουν με τα “καλαθάκια” που διαθέτουν στο τρίτο ζευγάρι των ποδιών τους στην κυψέλη.
Στην είσοδο της κυψέλης τοποθετούμε την γυρεοπαγίδα για λίγες ημέρες και “κλέβουμε” την γύρη.
- Τι είναι η γύρη και τι προσφέρει στον άνθρωπο;
Η γύρη είναι πολυσύνθετο “φαρμακευτικό” συμπύκνωμα και ανεξάντλητη πηγή φυσικών ουσιών όπως πρωτεΐνες (24%), λιπίδια(5%),βιταμίνες ( C 350mg/g- H 0,32mg/g- e 14 mg/g-R 60 mg/g) η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων , προφυλάσσοντας τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.
• Καροτινοειδή (προβιταμίνη Α)
• Μέταλλα(φώσφορο-κάλιο-ασβέστιο-μαγνήσιο-σίδηρος)
• Οργανικά οξέα (τερπένια κ.ά.)
• Αμινοξέα(πάνω από 20 πχ αλανίνη, βαλίνη, ιστιδίνη, λυσίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλολανίνη)
• Ένζυμα(τρασφεράσες, υδρολάσες, λυάσες, ισομεράσες, ολιγάσες κ.ά.)
• Γουαδοτρόπες ορμόνες για την καλή λειτουργία των γενετικών αδένων(ανδρών & γυναικών)
• Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς ,έχει διουρητική δράση, τονώνει, ενισχύει και ανανεώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.
• Βελτιώνει την όρεξη(ανορεξία)
• Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου(δυσκοιλιότητες)
• Προστατεύει από τον προστάτη
• Ενισχύει τις ρίζες και το χρώμα των μαλλιών-λόγω της κυστίνης που περιέχει-
• Βοηθά τη γυναίκα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης.
• Δίνοντας δύναμη, ευεξία και αυτοπεποίθηση στον άνδρα βελτιώνει την σεξουαλική του κατάσταση.
• Επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό, την λειτουργία των ωοθηκών και του θυροειδούς αδένα.
- Πώς και πόση γύρη τρώμε την ημέρα;
Η γύρη τρώγεται είτε αυτούσια μία κουταλιά του γλυκού την πρώτη εβδομάδα κάθε πρωί και δύο κουταλιές από τη δεύτερη και μετά είτε με μέλι είτε και στον χυμό φρούτων ή γάλα για διάστημα 4-6 μηνών. Διακόπτουμε εάν θέλουμε για διάστημα 1-2 μηνών και συνεχίζουμε.

ΚΕΝΤΡΙ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η μέλισσα δεν θα επιτεθεί ποτέ μακριά από την κυψέλη της, παρά μόνο πολύ κοντά σ’ αυτήν, και έχει κάθε λόγο να το κάνει αφού πρέπει να το υπερασπιστεί.
Παράδειγμα: Εάν στον κήπο μας έχουμε δένδρο ανθισμένο και είναι γεμάτο μέλισσες, τινάζοντας ένα κλαδί θα δούμε ότι απλά θα φύγουν χωρίς να μας ενοχλήσουν.
Παρ’ όλα αυτά σε περίπτωση τσιμπήματος-κεντρίσματος-δηλαδή μέλισσας ή σφήκας ή σκούρκου ακολουθούμε τις εξής διαδικασίες: Πρώτα εντοπίζουμε το κεντρί και το αφαιρούμε ξύνοντάς το με το νύχι μας ή μια λεπίδα. Όχι τσιμπητό με τα δάκτυλα ή τσιμπιδάκι διότι έτσι πιέζουμε το κεντρί να εγχύσει περισσότερο δηλητήριο.
Στη συνέχεια βάζουμε αμμωνία και κάποια αντισταμινική αλοιφή.
Αν όμως κάποιος είναι αλλεργικός και δεν έχει μαζί του ένεση Σολοκοντέρφ ή κορτιζόνης πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο.
Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αλλεργία στο δηλητήριο των μελισσών δεν ξεπερνά το 5%.
Δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζουμε την μέλισσα σαν κάτι επικίνδυνο άρα και ως εχθρό.

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ

Η μέλισσα μόνο καλό κάνει στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, αφού εκτός από τα πολύτιμα προϊόντα που μας δίνει, επικονιάζει το 80% των ανθών και αυξάνει έως και 400% την καρπόδεση.
Στην Αμερική(ΗΠΑ) οι καλλιεργητές κυρίως οπωροφόρων δένδρων (αμυγδαλιές, πορτοκαλιές, μηλιές κλπ.) πληρώνουν έως και 250 δολάρια για κάθε κυψέλη, δηλαδή το εισόδημα του μελισσοκόμου από την «ενοικίαση» των κυψελών του ξεπερνά κατά πολύ αυτό που έχει από τα προϊόντα της και μερικές φορές είναι το μόνο, λόγω εξάντλησης και μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.

ΕΧΕΙ ΕΧΘΡΟΥΣ Η ΜΕΛΙΣΣΑ; ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ;

Ναι και πάρα πολλούς μάλιστα.
Εκτός από τις ασθένειες που έχει και αυτή ως ζωντανός οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει και πολλούς φυσικούς εχθρούς είτε λεηλατώντας και τρώγοντας τα αποθηκευμένα προϊόντα της (κηρόσκωρος, πεταλούδα η ατρωπός, χρυσοβάβουλας, διάφορα σκαθάρια) ακόμη και η ίδια πέφτει θύμα από διάφορες άλλες κατηγορίες εντόμου όπως η σφήκα, ο σκούρκος, η δρακόμυγα και πολλών πουλιών(μελισσοφάγος, χελιδόνια κ.ά.).
Ο χειρότερος εχθρός όμως για την μέλισσα είναι ο άνθρωπος.
Και δεν εννοώ κάποιους κακόβουλους ανθρώπους που δηλητηριάζουν με σπρέι ή τους βάζουν φωτιά. Εννοώ τους ανθρώπους ανά τον κόσμο που ψεκάζουν με διάφορα τοξικά φάρμακα τις καλλιέργειές τους (προσωπική εμπειρία από τους ψεκασμούς της ελιάς στη Μάνη μέχρι προ 20ετίας και το σχολείο στην Κέρκυρα) πρόβλημα υπάρχει (ακόμη και στην Ελλάδα) και με τα γενετικά τροποποιημένα δένδρα και φυτά όπως και τα νεονικοτοειδή. Στην Αμερική κάνουν λόγο για “beemageddon”(από το Αρμαγεδδών). Έπειτα από συνεργασία και έρευνα μεταξύ υπουργείου Γεωργίας και του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ κατέληξαν ότι η αιτία αποδεκατισμού εκατομμυρίων μελισσών και του μαζικού θανάτου των μελισσών που φθάνει στο 65% είναι τα φυτοπροστατευτικά φάρμακα, τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, τα νοσογόνα παράσιτα και η κακή διατροφή.
Η ζημιά από τη μείωση της επικονίασης στις καλλιέργειες φθάνει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ύστερα από αυτά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να μην κινδυνεύει με εξαφάνιση άμεσα αλλά ο κίνδυνος είναι εδώ, και υπαρκτός.
Ο Αϊνστάιν άλλωστε είχε πει ότι «από τη στιγμή που θα εξαφανισθεί η μέλισσα από τον πλανήτη Γη, ο άνθρωπος έχει 3 ½ χρόνια ζωής».