Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Μέλι Φασκομηλιάς

Το μέλι φασκομηλιάς -μαγιάτικο- προέρχεται κυρίως από φασκόμηλο αλλά και αγριολούλουδα της άνοιξης.

Το εξαιρετικό αυτό βότανο κυριαρχεί στη Μάνη, ιδιαίτερα στις περιοχές έξω Νυμφίου-όπου και η έδρα μας-  Πυρρίχου και Λάγιας. Η ανθοφορία του αρχίζει από τα παράλια (Μάρτιο) έως και 600μ. υψόμετρο (Μάιο), δίνοντας την ευκαιρία πρώιμης ανάπτυξης των μελισσιών μας και τον πρώτο τρύγο της χρονιάς.

Άρωμα: Ελαφρύ ,λεπτό/ ντελικάτο

Χρώμα: Πολύ ανοικτό, σχεδόν άχρωμο που με την πάροδο λίγων μηνών αποκτά μία απόχρωση κίτρινου διάφανου κεχριμπαριού.

Γεύση: Ελαφρώς γλυκιά, απαλή, λεπτή, ο ορισμός του νέκταρος.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Είναι λεπτόρρευστο διότι είναι τόσο μεγάλη η νεκταρροή που οι “οικιακές” μέλισσες που μετουσιώνουν το νέκταρ σε μέλι δεν προλαβαίνουν τις συλλέκτριες.

Μετά από 2-3 μήνες μετριάζεται η ρευστότητα κάνοντάς το να “δέσει” αρκετά ώστε να μένει στο ψωμί ή την φρυγανιά. Ιδανικό για αφεψήματα όπως τσάι, χαμομήλι κλπ. Ή  τον καφέ διότι δεν τους αλλάζει το χρώμα και τη γεύση, καθώς και για γλυκά, σαλάτες  και σάλτσες. Στη Μάνη οι γιαγιάδες φρόντιζαν να έχουν αυτό το μέλι το χειμώνα ως φάρμακο και “πυρωτικό” στα κρυολογήματα.

Διατείθεται σε: 960γρ. - 460γρ.

Skills

0

Χρήσιμες πληροφορίες

ΜΕΛΙ
Η μετατροπή του νέκταρος σε μέλι με τη χημική μεταβολή του σακχάρου από τη μέλισσα που το επεξεργάζεται προσθέτοντας τις αδενικές εκκρίσεις της, ένζυμα και οξέα όπως το μυρμικικό οξύ(δραστικό αντισηπτικό) συντελεί στην διατήρηση του μελιού απεριόριστα όταν είναι προφυλαγμένο από υγρασία.
Έχουν βρεθεί κηρήθρες με μέλι αναλλοίωτο σε τάφους Φαραώ της Αιγύπτου 3.000 ετών.
Για τη συλλογή του εξορμούν καθημερινά πάνω από 20.000 εργάτριες-συλλέκτριες από κάθε παραγωγική κυψέλη που κάθε μια τους κάνει κατά μέσο όρο 12 ταξίδια και επισκέπτεται στο καθένα από αυτά 200-300 λουλούδια μέχρι να γεμίσει τον μελιτόσακκό της.
Τα συστατικά του μελιού
Το μέλι περιέχει μεγάλο αριθμό θρεπτικών ουσιών. Μερικά από αυτά είναι: Υδατάνθρακες ή Σάκχαρα, Οργονικά οξέα, Βιταμίνες, Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία, Ένζυμα, Πρωτεΐνες, Αμινοξέα.
Το PH του μελιού είναι 3,4-3,6 που σημαίνει ότι το περιβάλλον είναι άκρως δυσμενές για την επιβίωση κυττάρων (βακτήρια, μύκητες, κ.ά.), επομένως έχει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το σώμα του Μέγα Αλέξανδρου μεταφέρθηκε από τη Βαβυλώνα στην Αλεξάνδρεια μέσα σε μέλι.
Το μέλι είναι η βάση της σωστής υγιεινής διατροφής και η καθημερινή κατανάλωσή του βοηθά τον οργανισμό να λειτουργήσει με ισορροπία, δύναμη και ευεξία. Εάν συνδυαστεί και με άλλα προϊόντα που παράγει ή συλλέγει η μέλισσα (βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη) τότε έχουμε μια ολοκληρωμένη μελισσοθεραπεία (APITHERAPY).
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Οι μέλισσες, η φύση και εμείς φροντίζουμε το μέλι μας να φτάνει στα χέρια σας ως ένα άριστο φυσικό προϊόν.
Για να διατηρηθούν όλα τα οργανοληπτικά φυσικοχημικά και πολύτιμα στοιχεία που διαθέτει απαιτεί καλές συνθήκες συντήρησης.
Μην το αποθηκεύετε στον ίδιο χώρο που υπάρχουν βαριές μυρωδιές, μην το εκθέτετε στον ήλιο ακόμη και αν κρυσταλλώσει(παγώσει).
Τυχόν κρυστάλλωση είναι φαινόμενο του αγνού ανεπεξέργαστου μελιού που προέρχεται από νέκταρ ή μελίτωμα και οι μέλισσες μετουσίωσαν σε μέλι.
Ρευστοποιήστε το τοποθετώντας το βάζο ανοικτό σε ζεστό νερό(μπαιν-μαρί) έως αναδεύοντάς το κατά διαστήματα. Θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.