Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Μέλι Ερείκης (ρεικίσιο)

Μέλι ξεχωριστό που ικανοποιεί τους “ψαγμένους” καταναλωτές και το προτιμούν ακόμη και κρυσταλλωμένο. Τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μεταφέροντας όλα τα μελίσσια μας σε ρεικότοπους της Αρκαδίας(Βλαχοκερασιά) και της Λακωνίας(Βρέσθενα-Πλάτανος)για να “σουσουρίσουν” -ο θάμνος αυτός λέγεται και σουσούρα-να δυναμώσουν δηλαδή αντικαθιστώντας τις κουρασμένες από προηγούμενες ανθοφορίες εργάτριες και να ξεχειμωνιάσουν με αρκετά αποθέματα μελιού ώστε να μην χρειάζονται πρόσθετες τροφές.

Παίρνουμε λίγα πλαίσια από κάθε μελίσσι και κάνουμε έναν ελαφρύ τρύγο ίσως τον τελευταίο της χρονιάς αν δεν ακολουθήσει η κουμαριά.

Γεύση: Γλυκόπικρη, έντονη

Χρώμα: Κοκκινωπό σκουρόχρωμο που όταν κρυσταλλώσει γίνεται σπυρωτό στην υφή και υπόλευκο στο χρώμα.

Άρωμα: Χαρακτηριστικό έντονο άρωμα με γεύση καραμέλας με μεγάλη απόκλιση από γλυκό έως πικρό ανάλογα την συμμετοχή και άλλων ανθοφοριών όπως κισσού ή κουμαριάς που συνυπάρχουν στην περιοχή.

Κρυστάλλωση: Κρυσταλλώνει σε πολύ σύντομο διάστημα 1-3 μηνών.

Διατείθεται σε: 460γρ. - 960γρ.

Skills

Χρήσιμες πληροφορίες

ΜΕΛΙ
Η μετατροπή του νέκταρος σε μέλι με τη χημική μεταβολή του σακχάρου από τη μέλισσα που το επεξεργάζεται προσθέτοντας τις αδενικές εκκρίσεις της, ένζυμα και οξέα όπως το μυρμικικό οξύ(δραστικό αντισηπτικό) συντελεί στην διατήρηση του μελιού απεριόριστα όταν είναι προφυλαγμένο από υγρασία.
Έχουν βρεθεί κηρήθρες με μέλι αναλλοίωτο σε τάφους Φαραώ της Αιγύπτου 3.000 ετών.
Για τη συλλογή του εξορμούν καθημερινά πάνω από 20.000 εργάτριες-συλλέκτριες από κάθε παραγωγική κυψέλη που κάθε μια τους κάνει κατά μέσο όρο 12 ταξίδια και επισκέπτεται στο καθένα από αυτά 200-300 λουλούδια μέχρι να γεμίσει τον μελιτόσακκό της.
Τα συστατικά του μελιού
Το μέλι περιέχει μεγάλο αριθμό θρεπτικών ουσιών. Μερικά από αυτά είναι: Υδατάνθρακες ή Σάκχαρα, Οργονικά οξέα, Βιταμίνες, Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία, Ένζυμα, Πρωτεΐνες, Αμινοξέα.
Το PH του μελιού είναι 3,4-3,6 που σημαίνει ότι το περιβάλλον είναι άκρως δυσμενές για την επιβίωση κυττάρων (βακτήρια, μύκητες, κ.ά.), επομένως έχει αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το σώμα του Μέγα Αλέξανδρου μεταφέρθηκε από τη Βαβυλώνα στην Αλεξάνδρεια μέσα σε μέλι.
Το μέλι είναι η βάση της σωστής υγιεινής διατροφής και η καθημερινή κατανάλωσή του βοηθά τον οργανισμό να λειτουργήσει με ισορροπία, δύναμη και ευεξία. Εάν συνδυαστεί και με άλλα προϊόντα που παράγει ή συλλέγει η μέλισσα (βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη) τότε έχουμε μια ολοκληρωμένη μελισσοθεραπεία (APITHERAPY).
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Οι μέλισσες, η φύση και εμείς φροντίζουμε το μέλι μας να φτάνει στα χέρια σας ως ένα άριστο φυσικό προϊόν.
Για να διατηρηθούν όλα τα οργανοληπτικά φυσικοχημικά και πολύτιμα στοιχεία που διαθέτει απαιτεί καλές συνθήκες συντήρησης.
Μην το αποθηκεύετε στον ίδιο χώρο που υπάρχουν βαριές μυρωδιές, μην το εκθέτετε στον ήλιο ακόμη και αν κρυσταλλώσει(παγώσει).
Τυχόν κρυστάλλωση είναι φαινόμενο του αγνού ανεπεξέργαστου μελιού που προέρχεται από νέκταρ ή μελίτωμα και οι μέλισσες μετουσίωσαν σε μέλι.
Ρευστοποιήστε το τοποθετώντας το βάζο ανοικτό σε ζεστό νερό(μπαιν-μαρί) έως αναδεύοντάς το κατά διαστήματα. Θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.